Vänsterpartiet

Gråtprotest mot Natoavtal

INRIKES

Politik. Riksdagen sade ja till Sveriges värdlandsavtal med Nato.

Vänsterpartiet ville skjuta upp beslutet, men röstades ned med siffrorna 291-21.

Det väntade beslutet möttes av protester från åhörarläktarna. Där började sju kvinnor göra högljudda gråtljud, vilket fick talmannen att kalla in vakter. Senare kom även polis för att ta hand om kvinnorna.

– Det har upprättats en anmälan i samverkan med riksdagsförvaltningen, men jag vet inte om polisen går vidare med det, säger riksdagens säkerhetschef Niklas Åström till TT.

Kan ge fängelse

Brottet som kvinnorna kan misstänkas för är störande av förrättning, straffbart med böter eller fängelse i högst sex månaden.

Voteringen behövde dock aldrig avbrytas. Vänsterpartiet hade yrkat på att regeringens proposition om ett värdlandsavtal med Nato skulle återförvisas till konstitutionsutskottet, med hänvisning till att avtalet riskerar att inskränka fri- och rättigheter i grundlagen.

Men eftersom mer än fem sjättedelar av riksdagsledamöterna röstade nej till det avslogs begäran.

Freds- och kristid

Inför beslutet hävdade Stig Henriksson (V) att avtalet kommit till stånd utan en offentlig debatt och en rejäl analys.

– En sådan här stor förändring bör inte transporteras till riksdagen på det här sättet, sade Henriksson.

Värdlandsavtalet syftar till att underlätta för Sverige att stå som värd för Natoövningar i fredstid, men också för att kunna ta emot hjälp i kris. Praktiska konsekvenser av avtalet är att Sverige måste göra en del ändringar i till exempel trafikskadelagen och tullagen.

Henriksson varnade bland annat för att Nato kan komma att föra in kärnvapen på svenskt territorium utan regeringens vetskap.

V fick stöd av fyra miljöpartister. Även SD är kritiskt till avtalet, men röstade ändå inte med V. SD:s säkerhetspolitiske talesperson Björn Söder varnade i debatten för att den geopolitiska balansen kan rubbas om Sverige knyts närmare till Nato och att riskerna för att dras in i en stormaktskonflikt ökar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Vänsterpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet