Inrikes

Dråp att skjuta i självförsvar

INRIKES

Brott. Den 68-årige man som sköt ihjäl två bröder i Vallåkra utanför Helsingborg döms till fyra års fängelse för dråp. Det dödliga våldet var inte försvarligt, trots att han var hotad, anser tingsrätten.

De båda bröderna i 20-årsåldern var beväpnade med kniv och metallrör när de tog sig till 68-åringens hem och hotade honom till livet i augusti förra året. När de närmade sig mannens hus och slog sönder en fönsterruta i entrédörren hämtade han sitt gevär.

– Jag skjuter, en till höger och en till vänster, sade 68-åringen under tingsrättsförhandlingarna.

Tingsrätten fastslår i domen att mannen har befunnit sig i en nödvärnssituation, men att han använde överdrivet grovt våld.

"Mannens agerande har trots rädslan varit kontrollerat och medvetet. Tingsrätten har därför kommit fram till att det inte varit fråga om nödvärnsexcess", säger rådmannen Karoline Fridolf, i ett pressmeddelande.

68-åringen har med andra ord inte befunnit sig i ett så chockartat tillstånd att han inte kan ta ansvar för sina handlingar, och kan därför dömas för brottet.

Inte som i USA

Enligt lagman Pia Johansson, tidigare domare i det uppmärksammade Rödebyfallet, visar domen att det finns tydliga begränsningar på hur mycket våld angripna medborgare har rätt att använda.

– Man kan inte i dagens lagstiftning acceptera att man utövar dödligt våld, även om man blir angripen ganska allvarligt. I USA har alla rätt att skjuta om man blir angripen, men det systemet har vi inte i Sverige, säger hon till TT.

Åklagarna hade yrkat på att 68-åringen skulle dömas för mord, medan försvaret vill se honom helt friad. Nu pekar det mesta på att domen kommer att överklagas.

– Den är mycket väl motiverad, fram till den punkten där man inte accepterar 68-åringens invändningar om nödvärnsexcess, säger advokat Lars Kruse till TT.

Lindrigt straff

Även om mannen dömts för att avsiktligen ha bragt de båda bröderna om livet är också åklagarsidan besviken över vad den anser vara en väl tilltagen straffrabatt.

– Minimistraffet för ett fall av dråp är sex års fängelse och här handlar det ju om två fall. Spontant tycker jag att man har gjort ett alldeles för stort avdrag, straffet borde ha blivit längre, säger vice chefsåklagare Thomas Elofsson.

68-åringen ska också betala ett skadestånd på 100 000 kronor till brödernas föräldrar.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes