La fram resolution om Hammarskjöld

INRIKES

FN. Sverige har lämnat in en resolution till FN om att på nytt undersöka de oklara omständigheterna kring Dag Hammarskjölds död.

FN:s dåvarande generalsekreterare Hammarskjöld omkom i samband med en flygkrasch i Zambia 1961. Spekulationer och konspirationsteorier om vad som egentligen hände i samband med hans död har ständigt cirkulerat.

Olof Skoog, Sveriges ambassadör vid FN, har i natt hållit ett tal till FN:s generalförsamling där han understryker vikten av att få klarhet i det 55 år gamla fallet. Enligt honom måste äktheten i nya dokument kring fallet som upptäcktes i somras utredas, samt fastställas om de kan ha betydelse för utredningen kring Hammarskjölds död.

De handlingar han syftar på är sannolikt nyligen upptäckta original till tidigare kända dokument, som tyder på att en paramilitär grupp i Sydafrika under den dåvarande apartheidregimen kan ha planerat dådet. Även USA:s underrättelsetjänst CIA, den brittiska säkerhetstjänsten och ett belgiskt gruvbolag ska enligt handlingarna ha deltagit.

TT