Nytt polisregister över romer

Samhälle. Polisen har i nästan ett års tid utan brottsmisstankar kartlagt romska tiggare som befinner sig i Sverige. Uppgifterna har lagts in i ett omfattande register, uppger Ekot i Sveriges radio.

Enligt nyhetsprogrammet hävdar polisen att det finns tillstånd för registret, men man vill varken lämna ut beslutet eller berätta vad som registrerats.

Men Sveriges radio har tagit del av en instruktion som skickats ut till poliser i hela landet, där de uppmanats att vid kontakt med tiggare fotografera deras id-handlingar och ställa frågor om bland annat inkomst, om de tigger under tvång och om de betalar för sin plats.

Flera polisregioner i landet har sedan skickat in uppgifterna till centrala underrättelsetjänsten, där de lagrats i ett register.

"Behöver ställa frågor av omsorg"

Enligt Linda Staaf, chef för nationella underrättelsetjänsten, har informationen varit viktig för att kunna skapa en lägesbild om eventuell människohandel kopplad till tiggeri.

– Om vi inom polisen ser att det är en utsatt person som vi misstänker kan fara illa behöver vi ställa frågor av omsorg. För om inte vi ställer frågor, och bryr oss om den enskilde, vem ska då ställa de frågorna, säger Linda Staaf till Ekot.

Debattören Hans Caldaras, själv svensk rom, säger att det hela är en ursäkt för att "få ut dem ur landet".

– Det här är återigen en undersökning som grundar sig på etnicitet. Man vill gå ut och säga att man gör det av humanitära skäl. Men när man gör en sådan här registrering så luktar det precis som att man använder samma metod och har samma baktanke som Skånepolisen, säger Hans Caldaras till Ekot.

JO-kritik mot romregister

Tidigare har Skånepolisens olagliga register över romer uppmärksammats. Det var 2013 som Dagens Nyheter avslöjade att polisen upprättat ett register över 4 000 romer.

Justitieombudsmannen (JO) har riktat allvarlig kritik mot registret och Justitiekanslern (JK) beslutade att alla som ingick i registret har rätt till 5 000 kronor i skadestånd.

TT

Publisert: