Årets tomte firade med frieri

Tomtespel. Det blev ett dramatiskt Santa winter games 2015 i Gällivare, tävlingen där årets tomte utses.

Fem deltagare gjorde upp om den prestigefyllda titeln: kinesen Santa Jim, tyska Santa Christine, Santa Apple från Hongkong och förra årets vinnare, Santa Yamashita från Japan. Sverige hade förstås ett eget bidrag - smålänningen Santa Möre.

– Det var väldigt jämnt i år, det var många annorlunda grenar, bland annat med ett samiskt inslag - lasso, säger Eva Olsson, vd för Visit Gellivare Lapland som arrangerar spelen.

Dessutom testades andra för tomtar avgörande egenskaper som spark, grötätning och paketstapling.

När poängen summerats stod det klart att segern gått till Santa Apple, som blev så jublande glad att han friade till sin partner i Hongkong när han intervjuades av ett tv-team från hemlandet.

Tävlingen fick ett tråkigare slut för rutinerade Santa Yamashita, som halkade under paketstaplingen och fick föras till sjukhus.

– Han halkade och slog i huvudet och ambulansen fick komma. Men han kvicknade till efter ett tag och nu är han tillbaka, säger Eva Olsson.

Santa Möre hade en dålig dag, men Santa Yamashitas skada gjorde att hemmahoppet kunde undvika jumboplatsen inför de hundratals Gällivarebor som kommit för att heja.

TT

Publisert: