Inrikes

Fängelse föreslås för terrorresor

INRIKES

Terror. Den som reser till ett annat land för att begå eller förbereda terroristhandlingar ska kunna dömas till fängelse i högst två år.

Nästa steg är att utreda om även själva stridandet för en terrororganisation ska kriminaliseras.

– Det finns ingenting att skylla på för dessa människor. De kan inte i efterhand säga att de inte visste vad det handlade om. De åker med öppna ögon, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Sverige är tvingat av en FN-resolution att kriminalisera resor som görs i syfte att utföra, planera eller delta i terroristhandlingar och terroristträning. En utredning föreslår nu att det ska straffas med fängelse i upp till två år. Även reglerna för finansiering av terroristorganisationer skärps.

Tydlig signal

300 personer har rest från Sverige till Irak och Syrien för att strida med IS. 40 av dem har dödats. 80 har återkommit till Sverige, enligt de senaste siffrorna.

– Nu sänder vi en tydlig signal att om ni överväger att resa till de här områdena för att delta i den här typen av träning och strider, då väntar ett fängelsestraff hemma, säger Morgan Johansson.

I ett nästa steg ska utredaren även bedöma om själva stridandet i en väpnad konflikt med terroristorganisationer ska kriminaliseras.

Peder Hyllengren, forskare vid Centrum för assymetriska hot- och terrorismstudier vid Försvarshögskolan, tycker det är bra att vissa hål nu täpps till, men är samtidigt kritisk till att själva stridandet inte kriminaliseras.

– När den utredningen ska presenteras om något år har ändå konflikten pågått i fyra år. Det blir väldigt sent att kriminalisera det då, säger han.

– Det här är ett steg på vägen, men inte tillräckligt.

Hemlig avlyssning

Han är också osäker på om två års fängelse räcker för att avskräcka den som är på väg att åka till exempelvis Syrien eller Irak.

Säkerhetspolisen (Säpo) har uttryckt oro för att kriminaliseringen kan innebära ett informationstapp, till exempel att oroliga föräldrar inte längre tipsar eller söker hjälp om deras barn riskerar fängelse. För att kompensera för detta får polisen möjlighet till hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation och hemlig kameraövervakning.

Förra justitieministern Beatrice Ask (M) välkomnar förslaget:

– Det är bra att vi får ett förslag. Det man sedan måste fundera över är om det behövs ytterligare tvångsmedel som att även ta passen från dem som planerar en resa.

TT: Finns det fog för Säpos oro om ett informationstapp?

– Så kan man resonera med alla typ av brott och det här skiljer sig inte från andra brott utan det måste ske en avvägning, säger Beatrice Ask.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes