Inrikes

Skattehöjning kan skrämma sparare

INRIKES

Sparskatt. Regeringen vill beskatta investeringssparkontot hårdare. Höjningen är liten och ger bara staten ett marginellt tillskott, fast osäkerheten om skatten kan skrämma bort spararna från investeringssparkontot, varnar sparekonomer.

Regeringen vill justera skatteuttaget på investeringssparkontot i budgeten för 2016.

– Förslaget består av två delar, dels ett golv för skatteuttaget, dels en höjning av schablonavkastningen. Men det är fortfarande ett skattemässigt gynnat sparande, säger Fredrik Opander, tjänsteman på finansdepartementet

Sparformen, som är ett enklare sätt att spara i aktier, beskattas schablonmässigt och är kopplad till statslåneräntan. Nu vill regeringen öka på schablonavkastningen med 0,75 procentenheter, vilket gör att skatten ökar något.

Men det extremt låga ränteläget gör också att ett golv för lägsta skatteuttaget införs. Nu, när räntan är så låg, så riskerar sparformen att bli nästan helt skattebefriad. Därför föreslås ett skattegolv på 1,25 procent av kapitalunderlaget.

– Det är små förändringar, men det är olyckligt att beskattningen inte är stabil. Risken nu är att många undrar vad som är nästa steg, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.

Han är överraskad av förslaget.

– Finansmarknadsminister Per Bolund har varit extremt tydlig med att sparformen inte skulle ändras nu, utan att först utvärderas. Intäkterna av den här höjningen riskerar att ätas upp av den ökade osäkerheten, säger Günther Mårder.

Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, konstaterar också att skattehöjningen är mycket liten.

– Det är en symbolisk skattehöjning, risken var att skatten skulle bli noll nästa år när räntan är så låg. Men risken är att ovana sparare tar ut sina pengar nu när man börjar höja skatten. Men det här är fortfarande den klart bästa sparformen, säger Claes Hemberg.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes