Tillväxtverket festade upp miljoner

INRIKES

Stockholm. Vistelser på slott och herrgårdar. Middagar. Vin- och chokladprovningar. Spa, skidåkning och skärgårdsutflykter i ribbåt. Sedan januari 2010 har Tillväxtverket med 300 anställda spenderat 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation.

Bara den årliga medarbetardagen på Grand Hotel i Stockholm i maj gick lös på över en miljon, skriver Dagens Nyheter.

Till detta kommer ytterligare 9 miljoner för internutbildning och andra konferenser.

Av restaurangnotan för medarbetardagen på Grand Hotel framgår att bara middagen kostade 428 225 kronor, 1 476 kronor per person. Det är mer än dubbelt så mycket som verkets egna riktlinjer tillåter.

Vid ett liknande arrangemang i fjol hyrde verket hela Cirkus på Djurgården i Stockholm. Bara middagen på Hasselbacken kostade 200 000 kronor.

2010 hyrdes Kinateatern och banketten serverades på Sheraton.

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet medger att vissa av kostnaderna inte är okej men försvarar andra:

– Grand Hotel var faktiskt det billigaste alternativet, säger hon till DN.

I fjol fick verket sex miljoner extra för att klara av att sköta verksamheten, men i år sade regeringen nej. Det innebär att verket måste spara 10 miljoner kronor.

Men verkets generaldirektör Christina Lugnet är förvånad över siffrorna.

– Jag är chockad, väldigt chockad faktiskt. Vi håller nu på att faktagranska uppgifterna på vårt ekonomikontor.

– Och direkt efter jag träffat journalisten gick jag ut med ett meddelande om att vår policy i de här frågorna gäller för alla, säger hon.

Enligt policyn ska man för intern representation välja restauranger som "möjliggör att representationskostnaderna kan hållas nere". Kostnaden för middagar var enligt riktlinjerna begränsad till 350 kronor per person, sedan slutet av mars har gränsen höjts till 600 kronor per person.

Lugnet kommer fortsättningsvis att i förväg kontrollera och godkänna de olika arrangemangen.

Från fackligt håll är man kritisk till miljonrullningen på Tillväxtverket.

– Det är förstås väldigt allvarligt att man handskas så här med skattepengar. Självklart ska vi följa interna riktlinjer och policy. Det är vi förstås kritiska emot, säger Birgitta Rhodin, facklig representant för ST på verket.

Men hela ansvaret faller inte på generaldirektören, menar hon.

– Hon är förstås det yttersta ansvaret men mycket är delegerat och vi är kritiska mot hela ledningen. Man borde verkligen tänka sig för hur man använder skattepengar.

De sparkrav som verket nu måste driva igenom hänger inte ihop med de miljoner man spenderat på interna seminarier och intern representation, enligt facket.

– Men besparingarna ska inte innebära att någon sägs upp utan att man ser över om vakanser ska återbesättas. Men det är förstås allvarligt nog, säger Rhodin.

TT