Inrikes

Politiskt mordförsök på imam

INRIKES

Stockholm. I dag åtalades ett gift par som misstänks för medhjälp till mordförsök på den uzbekiske imamen och regimkritikern Obid Nazarov. Enligt åklagaren kan det röra sig om ett politiskt mordförsök.

– Vi har inte hittat något annat motiv som pengar eller svartsjuka, säger chefsåklagare Krister Petersson vid Internationella åklagarkammaren till TT.

Nazarov sköts i huvudet utanför sin bostad den 22 februari i fjol. Den misstänkte attentatsmannen har uzbekiskt pass och ryskt körkort, och reste utomlands två dagar efter mordförsöket. Han är efterlyst internationellt och häktad i sin frånvaro.

Paret, som också är från Uzbekistan, var inte på plats i Strömsund men har hjälpt attentatsmannen på ett omfattande sätt enligt Petersson. Bland annat har de hyst honom flera gånger i sin bostad i Malmö.

– Vi har datorutdrag som visar att de sökt på målsägandens namn och fått fram hans adress. De har kontaktat Skatteverket och fått ut hans födelsenummer, säger Petersson.

Paret har hjälpt skytten med att hyra bil och ordna boende i Strömsund, enligt åtalet. Han har rest två gånger till Strömsund, där han spanat och fotograferat. Efter en kort resa till Riga återvände han till Sverige den 20 februari. Två dagar senare genomförde han attentatet menar Petersson.

– Han har frekventa telefonkontakter med de åtalade. Det rör sig om hundratals telefonsamtal, men de upphör när han försvinner ut ur landet, säger Petersson.

Paret har sedan rensat sina datorer och telefoner för att försöka dölja sina spår.

Erik Boberg som försvarar kvinnan säger att hon förnekar brott.

– Hon känner sig lurad och utnyttjad av den här mannen som polisen hävdar är gärningsmannen.

Hon medger att hon har hjälpt honom med olika saker, men har en förklaring.

Klart är att Nazarov, som flytt sitt centralasiatiska hemland, inte sågs med blida ögon av den uzbekiska regimen, som har en tendens att beteckna djupt religiösa, regimkritiska muslimer som terrorister. Nazarov var internationellt efterlyst av Uzbekistan. Petersson påminner också om att en annan regimkritisk uzbekisk imam mördades i Moskva hösten 2011. Det har också förts en kampanj mot Nazarov i uzbekisk press enligt Petersson.

Nazarov, som sköts med en ljuddämparförsedd revolver, fick livshotande skador. Hans tillstånd är i dag stabilt men han är fortfarande inte vid medvetande. Petersson tror inte att Nazarov någonsin kommer att kunna leva ett någorlunda normalt liv.

Paret nekar till misstankarna. Rättegången i Östersunds tingsrätt väntas börja på torsdag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes