Inrikes

Abdulwahab fick hjälp, tror advokat

INRIKES

Glasgow. Flera personer i Sverige var inblandade i självmordsdådet i Stockholm, tror försvaret i den skotska rättegången mot en misstänkt medhjälpare.

Taimour Abdulwahab pratade med någon före sprängningen på Bryggargatan 2010, påpekar advokaten i målet.

Den åtalade Nasserdine Mennis försvarsadvokat William Taylor hänvisar till en svensk polisrapport där en intensiv diskussion nämns. Den ägde rum mellan Abdulwahab och en okänd man strax innan laddningen utlöstes den 11 december 2010 enligt Taylor.

Åklagaren riktade i sitt slutanförande i stället in sig på de tunga åtalspunkterna: Mennis påstådda planering av dådet tillsammans med Abdulwahab och den misstänkta finansieringen av självmordsbombarens attack.

– Nasserdine Menni ingick i en plan tillsammans med Taimour Abdulwahab för att med sprängmedel döda personer från allmänheten i Sverige.

28-årige Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds i hörnet Bryggargatan/Drottninggatan i Stockholm lördagen den 11 december 2010. Han misslyckades flera gånger med att utlösa sina laddningar innan en till slut detonerade.

Menni borde allra minst ha förstått, när han överförde pengar till attentatsmannen, "vilket sinnestillstånd han befann sig i", sade åklagaren.

Miller beskrev sedan Mennis inbetalningar till Abdulwahabs konto. I juni 2009 fick Abdulwahab motsvarande 15000 kronor.

– Det sammanföll med att Abdulwahab den 12 juni köpte en resa till Syrien via Turkiet.

Teorin är att han sedan begav sig till Irak för terrorutbildning.

Totalt uppgick inbetalningarna under 2009 och 2010 till cirka 60 000 kronor. Mennis bror hävdade i sitt vittnesmål att han fick alla pengar som den misstänkte satte in på Abdulwahabs bankkonto. Han skulle sedan vidarebefordra dem till familjen i Algeriet. Menni bodde ju i Glasgow medan Abdulwahab och brodern bodde i Luton.

Enligt åtalet kommunicerade Menni och Abdulwahab, precis som 11 september-bombarna, genom att dela lösenord till en och samma e-postadress. På så vis kunde de läsa varandras meddelanden och sedan radera dem utan att de skickades.

Abdulwahab ringde till Irak och blev uppringd från Irak på attentatsdagen. Och Menni var den näst siste som Abdulwahab ringde den 11 december 2010 enligt åklagaren.

– Av alla de människor han kunde ringa 90 minuter före sin död är det, menar jag, inget sammanträffande att han ringde den misstänkte. Det visar vilket förhållande de hade till varandra i samband med bomben i Stockholm.

Förberedelse till terrordåd kan ge livstids fängelse. De andra mindre brotten i åtalet - urkundsförfalskning och liknande - kan Menni redan ha avtjänat under sina 17 månader i häkte.

På fredag vidtar försvarets slutanförande.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes