Inrikes

Löfven: Kan inte förbjuda vinst

INRIKES

Stockholm. Att helt förbjuda vinst i välfärden är inte praktisk möjligt att genomföra, anser den nya S-ledaren Stefan Löfven.

– Förbud tror vi inte på, säger Löfven i en TT-intervju.

– Men det är alldeles otillständigt fel att våra skattepengar går till skatteparadis ut ur vård och omsorg. Vi måste hitta ett sätt att hantera det utan att säga att vi inte vill ha valfrihet.

Han medger att det är komplext att finna en effektiv modell.

– Aktieutdelning är bara ett sätt att ta ut pengar. Det finns många andra finurliga sätt och en uppfinningsrikedom större än vi kan förstå, säger han och slår fast att det inte räcker med att slå till räntesnurrorna.

– Vi måste hitta andra sätt att förebygga, så att vi inte behöver komma tillbaka om ett år bara för att se att de hittade andra kryphål, säger Löfven till TT.

Dessutom måste det ställas hårdare och mer precisa krav vid upphandlingarna, menar han.

– Att det blir bra sjukvård, bra äldreomsorg, en bra skola är avgörande. Vi måste exempelvis bli precisare med vilka krav vi ställer på vårdutövarna. Det kan handla om bemanning.

Särskilt i storstadsområdena har Socialdemokraterna under lång tid förlorat i opinionen och i Stockholmsområdet har Miljöpartiet stadigt knappat in.

TT: Behöver ni ändra politiken för att attrahera storstadsbor?

– Våra opinionssiffror är alldeles för låga. Det kan hända att vi behöver utveckla politiken. Det vill jag inte alls utesluta. Men jag vet inte vad det är i dag, svarar han.

– Det kan också vara så att vi inte presenterat vår politik tillräckligt bra.

– Vi ska vara tydliga med att vi är ett frihetsparti för alla, visa att jag kan utveckla mina möjligheter med en S-regering. Det gäller också storstadsbor men vi behöver fundera mer på det.

Han är beredd att på nytt pröva partiets inställning till rot och rut.

– Vi behöver tänka ett varv till. Vi vill ju ge människor möjlighet att kunna hantera sina liv.

Själv har han använt rot men inte rut.

– Nej, jag städar själv, säger han.

Det viktiga nu, enligt Löfven, är att stärka det socialdemokratiska partiet, utveckla och tydliggöra politiken. Hur samarbetet med de rödgröna ska se ut är en senare fråga.

– Det tar vi först, det andra får vi återkomma till sedan, säger han.

Först efter kongressen 2013 är det dags att börja diskutera i sådana termer, anser han.

För dagen vill han inte utesluta vare sig koalitionsregering eller en ensam S-regering.

– Man ska aldrig låsa sig för en lösning. Ska man ta ansvar för landet måste man se till att det finns en regering som får stöd i parlamentet och som folk känner trygghet i, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes