Tonvis med gift tros dumpat i hagar

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljö. Tonvis med giftiga rester från statliga beredskapslager kan ha grävts ner i marken i Skåne och Småland. Men platsuppgifterna är för oprecisa för att efterforskning ska kunna ske.

Mellan 1956 och 1971 dumpades omärkta giftiga kemikalier från statliga civila beredskapslager hos privata markägare i Skåne och Småland, skriver Miljöaktuellt.

– Vi var minst ett 20-tal chaufförer bara i Götaland som tippade lassen i hålen, säger Jonny Evaldsson till TT.

Etiketter togs bort

Han jobbade som lastbilschaufför med uppdrag att hämta produkter som skulle bytas ut i beredskapslager, fyllda med bland annat bekämpningsmedel, gödningsmedel och vattenreningskemikalier, enligt Evaldsson. Vissa produkter, däribland DDT, fick han sedan dumpa i djupa hål som grävts hos privata markägare. Lasten fick inte tippas närmare än hundra meter från en sjö eller ett vattendrag och etiketter på förpackningar skulle tas bort innan lasten stjälptes i hålen.

Redan på 1950-talet ska han ha tvivlat på lämpligheten att tippa bekämpningsmedlet, men fick svaret att den som ville behålla jobbet inte skulle ställa frågor.

För cirka tio år sedan kontaktade Jonny Evaldsson det lokala miljökontoret och sedan även länsstyrelsen och berättade om händelserna.

– Men de ville ha exakta platser och helst gifterna i handen för att bli intresserade, säger han.

Behöver konkreta platser

Enligt Åsa Axheden, chef på miljöenheten på länsstyrelsen i Kalmar, fick de in uppgifter om fallet 2002.

– Platsangivelserna var inte tillräckligt konkreta för att vi skulle kunna leta efter dem, säger hon.

Inga markägare ska heller ha inkommit med uppgifter om att de hittat någonting misstänkt. Att länsstyrelsen själv inte kontaktat markägare för att på så sätt undersöka uppgifterna tycker hon inte är konstigt.

– Det är oerhört många markägare att kontakta och om man ska oroa så många behöver man en mer noggrann platsangivelse, säger Åsa Axheden.

TT

Publicerad: