Inrikes

SD skärper krav på ny regering

INRIKES

Stockholm. Sverigedemokraterna skruvar nu upp kravet för att stödja en ny regering. Den måste aktivt göra något för att minska invandringen.

SD har sagt att partiet kommer försöka fälla varje regering vars budget ökar invandringen. Nu preciserar SD:s rättspolitiske talesperson och tilltänkte nye partisekreterare Richard Jomshof kravet. Det räcker inte att invandringen minskar som en följd av att Migrationsverkets prognoser dras ner, exempelvis för att det kommer färre flyktingar från krigets Syrien.

– Vi vill ha en regering som säger att vi vill göra något åt dagens stora invandring, säger Jomshof.

Svenskhet

De senaste dagarna har debatten kring SD inte handlat om budgetkrisen som ledde till att statsminister Stefan Löfven tänker utlysa nyval. I stället har det kretsat kring partisekreterare Björn Söders uttalanden om svenskhet, om huruvida det går att vara svensk och same samtidigt, eller jude eller något annat. Söder har fått stark kritik, eftersom han också är riksdagens andre vice talman.

Jomshof tycker inte att Söder har fel i sak, men säger att han uttryckt sig "extremt otydligt".

– Man kan både vara same och svensk. Man kan ha dubbla identiteter, säger han.

– Det är en fallande skala och svårt att tala om svart och vitt.

Oklart om Åkesson

Partiet laddar nu inför en tredje valrörelse på mindre än ett år. Det kan bli utan partiledaren Jimmie Åkesson, som är sjukskriven för utmattning efter de tidigare valrörelserna. Åkesson besökte då på kort tid fler orter än någon annan partiledare.

Tanken har varit att han skulle komma tillbaka frampå vårkanten, men extravalet den 22 mars kan ändra på det.

– Jag tror inte att han förväntat sig att gå rätt ut i ett nyval, säger Jomshof.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes