De ultrarika blir fler

Publicerad:
Uppdaterad:

Ekonomi. Allt fler människor är ultrarika. Enligt det brittiska fastighetsmäklarföretaget Knight Frank finns det nästan 173 000 personer som har tillgångar på mer än 30 miljoner dollar, omkring en kvarts miljard kronor.

Var tredje riking tänker göra av med ännu mer pengar på lyxvaror, enligt rapporten.

Listan över ultrarika människor växte med 5 300 personer till 172 850 personer förra året. Tillsammans har de tillgångar värda 21 tusen miljarder dollar. Det är mer än det sammanlagda värdet av all produktion i USA och Tyskland under ett år.

Och självfallet rättar de mun efter matsäcken. Knight Frank konstaterar att efterfrågan ökar på vingårdar, exklusiva stall och lyxigt boende i skidområden. Andra utgiftsområden som väntas växa är konst, lyxklockor, fina viner och värdefulla veteranbilar.

London är allra populärast bland de superrika. Förra året tillhörde 4 364 Londonbor den här exklusiva skaran. Näst populärast är New York. Knight Frank spår att London kommer att behålla sin topposition de kommande tio åren, men att Singapore är en verklig klättrare på listan.

Men ingen glädjebägare utan smolk. Undersökningen visar att de riktigt rika oroar sig för högre skatter och ökad granskning från myndigheterna.

TT

Publicerad: