Akut bostadsbrist för studenter

Stockholm. Alla sökande till högskola och universitet får nu sitt antagningsbesked inför hösten. Men för den som inte står i bostadskö kan det bli problem, då den rådande bostadsbristen blir ännu värre.

Varje år tvingas studenter sova dyrt på campingar, ta osäkra andrahandskontrakt eller hoppa av sin utbildning eftersom de inte får någon bostad.

– Bostadsbristen är akut, det finns studenter som tvingas avbryta sina utbildningar för att de inte hittar boende, säger Rebecka Stenkvist, ordförande på Sveriges förenade studentkårer (SFS).

Väntetid på flera år

I år tvingas över 350 000 studenter tävla om drygt 80 000 studentboenden.

Men det är inte bara storstäderna som drabbas. En rundringning till de lokala kårhusen vittnar också om en rådande brist.

I Göteborg och Stockholm kan studenter tvingas vänta tre till fem år på en studentlägenhet, i Umeå kan det ta upp till tre år och i Uppsala är väntetiden fyra till åtta år.

– Så det är i princip i slutet av utbildningen, eller när man ska börja doktorera, säger Teo Strömdahl Östberg, ordförande på Stockholms studentkårers centralorganisation.

– Jag tycker att det är väldigt ologiskt att man ska behöva ställa sig i kö under gymnasietiden för att ha möjlighet att få en studentbostad. Det kan man inte lägga på gymnasieelever, de är bara 15 år när de börjar, de är bara barn, säger Josefin Söderpalm, ordförande i Göteborgs förenade studentkårer.

"Ställ dig i kö"

På grund av att den rådande bostadssituationen är akut i överlag, försämras också studenternas möjligheter.

– Alternativet att hitta en vanlig hyresrätt finns inte för studenter, säger Rebecka Stenkvist.

Hyresgästföreningens rapport från mars 2014 visar att kötiden för en etta i län som Stockholm är 56 månader, Uppsala 49 månader och Västerbotten 38 månader. Och enligt kårföreningarna är andrahandsmarknaden ett dåligt alternativ med höga hyror, folk som luras och utnyttjar andra.

TT: Hur ska man då göra som student?

– Mitt tips är att ställa sig i alla köer man kan för framtiden, men också direkt börja leta efter andrahandsboende så du har någonstans att sova när lektionerna börjar i september. Och självklart utnyttja ditt personliga nätverk - om du har ett, säger Teo Strömdahl Östberg.

TT

Publisert: