Inrikes

Ministern håller kristräff om mjölk

INRIKES

Mjölk. Mjölköverskottet på världsmarknaden kan gå ut över de svenska mjölkbönderna. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) träffar bönder, bransch och banker för att leta lösningar som kan få dem att hålla ut.

Några färdiga konkreta förslag väntas dock inte Bucht ha med sig in till träffen, eller högnivåmötet, han kallat till i dag. Buchts medarbetare spelar ned uppgifter från tidigare i veckan om att han skulle vilja göra något med dieselskatten som gynnar bönderna. I stället ber han om förslag till lösningar från de inbjudna.

Styrelsen för mejerikoncernen Arla, som ägs av de svenska mjölkbönderna och deras kollegor i fem andra länder, föreslår idag att koncernen ska göra en särskild utdelning till ägarna/mjölkbönderna på grund av det pressade läget. För Arla var förra året det starkaste hittills, med rekordhöga mjölkpriser under första halvåret. Sedan vände det när kineserna drog ner konsumtionen, Ryssland införde importstopp samtidigt som det producerades mjölk i stor volym i världen. Det har tvingat Arla att sänka priset som bönderna får för sin mjölk.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har inför mötet föreslagit anstånd med inbetalning av moms, statliga garantilån och tidigarelagda utbetalningar av EU-stöd. Och LRF vill inte se högre eller nya skatter som försvårar läget.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes