Åkesson håller fast vid ultimatum

Sverigedemokraterna. Trots utbrändhet och sjukskrivning bad Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson partiet fråga honom inför det att beslutet att fälla regeringens budget togs före jul.

"Give'em hell" var Åkessons sms-svar när partisekreteraren frågade.

När programledaren Fredrik Skavlan, i SVT:s Skavlan, frågar Åkesson om han var med och drog i trådarna om budgetbeslutet från sjuklägret, svarar han:

– Jag kan inte veta om de hade gjort det om jag hade sagt tvärstopp. Men det var inte så att jag misstyckte, jag höll med, säger Åkesson som gör sitt första framträdande i media på ett halvår i och med intervjun.

Åkessons sjukskrivning för utmattningsdepression, som startade i oktober, går ut 31 mars. Då ska han börja arbeta igen, försiktigt. Några närmare besked än så ger han inte, till exempel om han funderar på att lämna över till någon annan vid partiets landsmöte i höst.

Gick på autopilot

Åkesson berättar att han äter antidepressiv medicin och får samtalsterapi. När smällen i höstas kom hade han, beskriver han, en längre tid känt det som om han gick på autopilot, stundtals knappt medveten om vad som pågick runt honom. Och han hade lidit av sömnsvårigheter i flera år och svårigheter att koncentrera sig. Det bidrog också till att han började spela hårt på nätkasino.

SD-ledaren tror inte att den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson kommer att utmana honom, då skulle han handla emot det som sagts dem emellan, enligt Åkesson. Han avser att hålla fast vid Karlssons ultimatum vid budgetomröstningen, det om att SD kommer att försöka fälla varje regering som verkar för en ökad invandring.

– De andra partierna kan inte bara fortsätta tro att de kan ignorera oss. Om de fortsätter ignorera oss kommer de att få ett helsike, säger Åkesson.

TT

Publisert: