Inrikes

Valjakkala lämnade fängelset

INRIKES

Helsingfors. Den finländske livstidsfången Nikita Fouganthine, känd som Åmselemördaren under namnet Juha Valjakkala, har blivit villkorligt frigiven. Han lämnade fängelset i Riihimäki tidigt på måndagsmorgonen.

Han dömdes till livstids fängelse för trippelmordet i Åmsele i Sverige 1988 där han dödade pappan, mamma och sonen i en familj.

Upprinnelsen till morden i Åmsele var en cykelstöld. När familjen som ägde cykeln uppmanade Valjakkala att lämna tillbaka den mördade han de båda föräldrarna och en av parets sönder. Valjakkala och hans dåvarande flickvän greps efter en av de mest omfattande polisjakterna i Sverige.

Fouganthine har suttit omkring 20 år i fängelse. Han har rymt ett antal gånger och har också fått pröva på övervakad frihet några månader i februari i fjol. Det arrangemanget klarade han inte av utan stal bland annat en bil tillsammans med sin fru och smet undan polisen.

Fouganthine har ansökt om benådning hos presidenten flera gånger utan resultat. Fängelselagen ändrades dock 2005 vilket betydde att han kunde ansöka om benådning direkt hos Helsingfors hovrätt.

Hovrätten upphävde ett tidigare frigivningsbeslut i och med att Fouganthine inte skött sig under prövotiden, men Högsta domstolen fattade i december beslut om villkorlig frigivning.

TT-FNB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes