Inrikes

Svensk ute ur afrikanskt fängelse

INRIKES

Stockholm. Den 27-årige Erik Mararv som suttit fängslad i Centralafrikanska republiken sedan slutet av mars har tillfälligt släppts ur fängelset.

– Jag tror inte ens det kommer att bli en rättegång, säger han till TT.

Svensken driver en safaripark specialiserad på jaktturism i landet. I mars i år greps han tillsammans med elva av sina anställda sedan 13 personer hittats mördade i närheten av parken. I maj delgavs han misstanke om mord.

Men sedan ett par veckor tillbaka har han tillfälligt släppts ur fängelset på sjukpermission och befunnit sig i husarrest i sin bostad i landet.

– Jag mår ganska bra, situationen är klart mycket bättre nu än vad den var i början. Det är bara att försöka ta en dag i taget, säger han.

"Inga bevis"

Flera förhör med de anklagade är inplanerade under veckan. Ett skulle ha hållits i måndags men ställdes in eftersom domaren var sjuk.

Mararv säger att han tror att utredningen kommer att läggas ner.

– De har inga bevis och det tror jag domaren har insett. De har hållit oss fängslade på i stort sett ingenting och den internationella pressen på dem har varit stor, säger han.

Mararv kommer troligen bli tvungen att återvända till fängelset i slutet av veckan och den rättsliga processen kan ta lång tid.

– Det är litet jobbigt att återvända dit, det är mest nakna fängelseväggar, flera människor i samma cell och mat genom ett hål. Vi har blivit slagna och knuffade men inte något värre, säger han.

Misstänker LRA

Människorättsorganisationen Human Rights Watch misstänker att rebelledaren Joseph Konys Herrens motståndsarmé (LRA) ligger bakom de brutala morden. Enligt Mararv jobbade offren i en illegal gruva inne på safariområdet.

– Först trodde vi att det var en lokal uppgörelse, men alla människor vi har haft kontakt med säger att det måste vara LRA. Sedan den andra LRA-attacken för bara några veckor sedan i Bakouma så har personer som togs av LRA och sedan lyckats fly sagt att de har hört LRA prata om den här gruvan. Det talar för att det är samma grupp som låg bakom båda attackerna, säger Mararv.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes