Inrikes

Hovrätten ändrar skolvåldtäktsdom

INRIKES

Stockholm. Hovrätten ändrar tingsrättens dom mot en 45-årig elevassistent som dömdes till sex års fängelse för att ha förgripit sig sexuellt på två elever.

Mannen får fem års fängelse i stället för sex år som tingsrätten dömt.

– Vi hade yrkat på ett längre fängelsestraff så vi är inte helt nöjda, säger kammaråklagare Karin Koci, till TT.

En av eleverna - en ung man - våldtogs flera gånger, både i skolan och i en träningslägenhet. Elevassistenten dömdes för våldtäkt, sexuellt tvång och ofredande.

Övergreppen pågick från sensommaren 2008 till november 2011 på en gymnasiesärskola i Uppland för elever med utvecklingsstörning.

Hovrätten ändrar två av åtalspunkterna från brottsrubriceringen sexuellt tvång till sexuellt ofredande. Det handlar om två tillfällen där mannen ska ha berört de två eleverna med sin mun och bitit i deras bröst.

I domen konstaterar rätten att det inte varit fråga om någon längre beröring eller framkommit att elevassistenten på annat sätt berört sig själv eller eleverna sexuellt samtidigt. Därför kan det inte klassas som sexuell handling, som är grunden för att en handling ska bedömas som tvång.

Hovrätten skriver att 45-åringen ska dömas för åtta fall av våldtäkt, sex fall av sexuellt tvång och sexuellt ofredande i nio fall.

Rätten konstaterar också att elevassistenten inte använt våld vid något av övergreppen och ändrar alltså tingsrättens påföljd från sex år till fem års fängelse.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes