Inrikes

Barn skyddas inte i ny dom

INRIKES

Stockholm. Migrationsverket kan inte neka barn att komma till Sverige även om det finns risk att de utsätts för våld och övergrepp av en styvförälder. Det är slutsatsen av en ny dom i Migrationsöverdomstolen.

– Det här känns inte bra. I framtiden kan vi inte skydda ett barn mot uppenbara risker, säger Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik till Dagens Nyheter.

Fallet gäller en man som 2008 dömdes till fängelse för grov kvinnofridskränkning mot sin före detta hustru samt misshandel och sexuella övergrepp mot barn och styvbarn.

Migrationsverket avslog en ansökan om uppehållstillstånd från en utländsk kvinna som inlett en relation med mannen, eftersom kvinnan har en i dag 15-årig son. Migrationsdomstolen sade också nej men paret överklagade och fick rätt i Migrationsöverdomstolen.

Paret hade hunnit gifta sig före domstolsprövningen och svenska myndigheter får inte göra kontroll i brottsregistret innan de beviljar uppehållstillstånd för gifta par. Trots det ansåg Migrationsdomstolen att det med tanke på mannens brott inte var förenligt med barnets bästa att bevilja uppehållstillstånd, Men den högsta instansen säger att det inte går att sätta barnets bästa i första hand, skriver DN.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes