Fyra miljoner i satsning mot näthat

Stockholm. Regeringen satsar fyra miljoner kronor för att förstärka arbetet mot näthat. Ungdomsstyrelsen ges i uppdrag att främst informera unga om gränsen mellan det lagliga samtalet och olagliga nättrakasserier.

– Kräkningar och hot och hat på nätet är obehagligt för den enskilde som drabbas, men är också ett hot mot demokratin. Människor skräms till tystnad eller avstår från att säga saker som borde bli sagda, så det är väldigt viktigt att vi gör vad vi kan för att stoppa, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) till TT.

Enligt Arnholm är näthatet inget nytt, utan handlar om "samma gamla kvinnohat fast på nya plattformar".

"På internet och i sociala medier frodas hat och illvilja. Den drabbar alla - oavsett kön, ålder, eller politisk åskådning - men den drabbar flickor och kvinnor allra hårdast", skriver Arnholm (FP) och EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) i en debattartikel i Expressen.

– Nätet har skapat mycket härliga feministdebatter som inte fanns förr, men baksidan är att det också lyfter upp kvinnohat och gör det mer påträngande och hotfullt.

Statens medieråd och Justitiedepartementet ser också över frågan om näthatet från sina perspektiv, vid sidan av satsningen på Ungdomsstyrelsen.

– Unga är en särskilt utsatt grupp och är de som är mycket aktiva på nätet. Sen är det klart att det är där man bygger kulturen för framtiden.

TT: Hur långt räcker fyra miljoner?

– Jag tror det räcker till rätt bra jobb i två år. Att ta fram handledningar och sprida dem, det räcker fyra miljoner till. Vi får se vad som hänt efter de här två åren, om det visar sig vara verkningsfullt tror jag absolut vi kommer att förlänga det.

TT