Linna "lättad och nöjd" efter HD-besked

INRIKES

Brott. Kaj Linna dömdes mot sitt nekande för det brutala rånmordet i Kalamark i Norrbotten 2004. Nu har han beviljats resning av Högsta domstolen.

– Han var naturligtvis lättad och nöjd på alla sätt och vis, säger Kaj Linnas advokat till TT.

– Det här var väldigt skönt. Fast egentligen har jag en klump i halsen och en i magen. Det är samtidigt lite sorgligt, säger advokaten Thomas Magnusson.

Tidigare under dagen har Thomas Magnusson ringt och gratulerat Kaj Linna som var tillsammans med sin familj när beskedet mottogs.

– Han var naturligtvis lättad och nöjd på alla sätt och vis. Vi har arbetat tillsammans i nästan tre år nu. Han har varit en kämpe hela tiden. Det har infunnit sig ett visst lugn här nu, säger Thomas Magnusson.

Opålitligt vittne

Trots att det saknades tekniska bevis och att vittnen inte kunnat placera honom på platsen dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån.

Det var i april 2004 som två bröder attackerades på en gård två mil utanför Piteå. Den ena brodern blev brutalt ihjälslagen, medan den andra överlevde.

Bevisbördan har hela tiden vilat på att en person ska ha hört att Linna planerade en "stöt" mot bröderna. Det är framför allt huvudvittnets bristande trovärdighet, att han ändrat sig på flera punkter, som ligger till grund för domstolens beslut.

Kände vittring

"Det finns därför mot bakgrund av vad som har kommit fram synnerliga skäl att på nytt pröva frågan om den dömde mannen har begått brottet", skriver Högsta domstolen.

Det är fjärde gången som Kaj Linna begär resning. Förra gången, 2010, kom han snubblande nära då två av fem justitieråd ville bevilja honom resning.

– Jag har trott på det hela tiden, men när HD beviljade ett målsägarbiträde till den överlevande brodern kände jag vittring på ett annat sätt, säger Thomas Magnusson.

Inte lämnat anstalten

Kaj Linna har nu suttit frihetsberövad i tolv och ett halvt år. Han har inte satt sin fot utanför murarna sedan han greps. Kaj Linna har aldrig begärt att få sitt straff tidsbestämt, eftersom han anser sig oskyldigt dömd.

– Han skulle aldrig erkänna ett brott han inte begått, säger hans advokat.

Hovrätten ska nu börja handlägga ärendet och besluta hur målet ska prövas. En prövning kommer det att bli, eftersom Högsta domstolen har beslutat det. Sedan är det upp till domstolen om Linna kommer att frias eller dömas på nytt.

TT