Nya besiktningsregler - undvik körförbud

Transport. Sveriges 4,5 miljoner fordonsägare måste vara på tårna för att undvika körförbud när nya besiktningsregler börjar gälla under våren. En del kan få ett nytt besiktningsdatum som ligger närmare i tid.

Sista siffran i registreringsnumret har tidigare avgjort vilken besiktningsperiod ditt fordon tillhör. Men nya regler som är anpassade efter EU-lagstiftningen börjar gälla den 20 maj 2018. Då gäller besiktningen 14 månader.

– Du väljer alltså när du vill åka in och sedan gäller besiktningen i 14 månader från den månad du besiktade, säger Hans Cassepierre, utredare på Transportstyrelsen.

En del har därmed fått ett tidigare datum än vad som tidigare angivits och kan riskera körförbud om inte fordonet besiktigas innan det nya angivna datumet. På Transportstyrelsens hemsida går det att kolla upp vilket datum som gäller för sitt fordon.

För att underlätta övergången kan man besikta sitt fordon mellan den 1 januari och den 19 maj 2018.

– Bara vi har kommit förbi 20 maj så blir det enkelt igen. Trafikskolorna till exempel tycker att det är ganska krångligt att förklara det här med besiktning när man tar körkort. Nu blir det väldigt enkelt att säga 14 månader från den månad du väljer att åka in, säger Hans Cassepierre.

Tidigare har det bara gått att besiktiga sitt fordon under sin angivna besiktningstermin. Nu är det tillåtet att besiktiga hur tätt inpå den senaste besiktningen man vill.

TT