Tre asylboenden evakuerade efter bränder

INRIKES

Brand. Tre asylboenden fick evakueras på grund av bränder under natten, ett i Växjö och ett i Målilla i Småland, samt ett i skånska Borrby.

Branden i Växjö fick störst omfattning och polisen tror att den var anlagd.

Cirka 200 personer på ett asylboende fick evakueras när en byggnad i närheten brann, men ingen kom till skada. Polisen tror att branden är anlagd och en anmälan om grov mordbrand har upprättats.

– Det är en träbyggnad som förstörts. Allt har rasat ihop och det är bara rester kvar, säger Joakim Karlsson, räddningschef på Värends räddningstjänst.

I Målilla i Hultsfreds kommun började det brinna i möbler i ett allrum på ett asylboende, vilket orsakade kraftig rökutveckling. Nära 100 personer som bor på anläggningen fick evakueras. Fem personer fick lindriga skador, men behövde inte föras till sjukhus, och en anmälan om mordbrand har upprättats.

Under natten började det också brinna i en papperskorg på ett hotell i Borrby i Simrishamns kommun, som används som asylboende. Det var en mindre brand som kunde släckas omgående när räddningstjänsten kom dit, berättar Mattias Sköld, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd. Även denna utreds som misstänkt mordbrand.

TT