Morgan Johansson får kritik av muslimer

INRIKES

Politik. Justitieminister Morgan Johansson får nu kritik av Islamiska Samarbetsrådet för sina uttalanden om muslimer och antisemitism i riksdagen i måndags.

I riksdagens debatt om antisemitism i måndags sade justitieminister Morgan Johansson (S) att man ska reagera lika starkt mot antisemitism oavsett om den kommer från nazistiska kretsar eller från "muslimskt håll".

– Min uppfattning är den att har man fått en fristad i Sverige är det också våra regler som gäller, då kräver jag att man bidrar till avspänning och konfliktlösning och inte till ökade spänningar mellan olika grupper. Den konfliktnivån som finns i Mellanöstern kan man inte ta hit, man måste bidra till avspänning, sade han.

Det har fått Islamiska Samarbetsrådet att reagera:

"Hans uttalande är problematiskt på flera sätt, uttalandet pekar ut och skuldbelägger muslimer generellt som källan till antisemitism i Sverige och attackerna i fråga, trots att ingen blivit dömd ännu", skriver de i ett öppet brev till Johansson.

Islamiska samarbetsrådet består bland annat av Förenade islamiska föreningar i Sverige, Svenska islamiska församlingarna och Sveriges muslimska förbund.

Undertecknarna kräver nu en ursäkt av Morgan Johansson.

TT