Två dog i explosion - Säpo utreder

Publicerad:
Uppdaterad:

Explosion. Två personer dödades i samband med en kraftig explosion i en lägenhet i Nyköping. Säpo är inkopplade i utredningen.

– Vi håller oss informerade och samarbetar nära polisen, för att se om vi kan bistå, säger presschefen Sirpa Franzén.

Larmet nådde polisen klockan 15.46 på måndagen.

– Inledningsvis var det en allvarligt skadad man i lägenheten, som togs om hand av ambulans. Hans liv gick inte att rädda, så han avled senare på sjukhuset. Vid en första kontroll av lägenheten fann vi ytterligare en person avliden, säger polisens presstalesperson Fredrik Wallén.

Säkerhetspolisen följer utredningen noga, i nära kontakt med polisen i Södermanland.

– När vi får information om en så här allvarlig händelse så kan vi av olika skäl jobba mer intensivt med det. Så är fallet här, men exakt varför kan jag inte gå in på, säger Sirpa Franzén.

Boende evakuerade

Alla boende i samma trapphus evakuerades till en samlingslokal efter explosionen. De omfattande avspärrningarna runt fastigheten kommer troligen att vara kvar under en längre tid, enligt polisen.

– Vi utgår ifrån att det här tar tid och försöker lösa boendet för alla i det drabbade trapphuset. Dörrar är uppbrutna och då kan man inte låta människor komma tillbaka för att sova när det inte går att låsa om sig, säger Christer Gustavsson, vd på Nyköpingshem som äger fastigheten.

Han beskriver stämningen bland de boende som förvånansvärt bra, efter omständigheterna.

– De flesta har förlikat sig med hur det är och försöker göra det bästa av det.

Bombgruppen på plats

På marken utanför lägenheten fanns splitter och bråte från explosionen. Bombgruppen kallades in från Stockholm och undersökte lägenheten under kvällen. En förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

– Om det inte är uppenbart onödigt rekvirerar vi alltid bombgruppen vid sådana här tillfällen. Dels tittar de på om det kan finnas något farligt kvar på platsen. Men de är också väldigt duktiga på att bedöma en explosionsplats, vilket är bra för utredningen, säger Fredrik Wallén.

"Skakade i hela huset"

En boende i grannfastigheten hade precis kommit hem och stod och diskade när det smällde.

– Jag hörde och kände hur det skakade i hela huset, säger han till TT:s fotograf på plats.

De avlidna personerna var på måndagskvällen ännu oidentifierade.

TT

Publicerad: