Inrikes

Havererat mudderverk nu på rätt köl

INRIKES

Oskarshamn. Den danska kranpråmen Samson lyckades på lördagen vända det havererade mudderverket i Kalmarsund på rätt köl igen.

Ett försök att bärga verket ska göras i början av veckan.

Mudderverket kantrade under bogsering redan den 28 december, slog runt och lade sig upp och ned på bottnen sydöst om ön Blå Jungfrun.

Ett försök i mitten av januari att lyfta verket stoppades eftersom den lyftkran som som hade rekvirerats från Tyskland inte skulle ha orkat att dra loss farkosten. Dess uppfällda stödben trycktes ned i bottnen då verket slog runt.

– Men nu står hon alltså rättvänd, fortfarande med aktern på botten och på ett stödbenen vid fören, säger Fredrik Eriksson, vakthavande befäl hos Kustbevakningen i Karlskrona.

Bärgningsarbetet fortsätter nästa vecka då vädret är lugnt och stabilt. Bärgarna vill inte riskera en ny olycka då det enligt vädertjänsten börjar blåsa upp under söndagen.

Kustbevakningen har sedan haveriet i december hållit ett öga på det 50 meter långa upp- och nedvända mudderverket eftersom det innehöll 25 kubikmeter olja. Hela tiden har verket varit omgiven av oljelänsar för att förhindra spridning om oljan skulle ha börjat läcka ut.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes