Inrikes

Kräver fängelse i terrormålet

INRIKES

Malmö. Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström vill att den åtalade i terrormålet i Malmö döms till fängelse.

Hon både inledde och avslutade sin plädering med att slå fast att hon inte ser målet som politiskt.

Hon anser inte att rättegången handlar om huruvida stöd till det palestinska folket överlag skulle vara tillåtet.

Hon konstaterade att försvarsadvokaten ifrågasatt bevisningen eftersom den till delar är hämtad från Israel. Men det är inget konstigt med det, framhöll hon:

– Det är den, eftersom det är de som är drabbade av det som det här handlar om, sade åklagaren.

I första hand vill hon att den 44-årige Malmöbo som samlat in pengar till humanitär verksamhet på Västbanken och i Gaza döms enligt den så kallade finansieringslagen. Straffskalan sträcker sig upp till sex års fängelse, men åklagaren preciserade inte hur långt hon anser att straffet borde bli.

Enligt finansieringslagen är det förbjudet att ge pengar som kan gå till "särskilt allvarlig brottslighet", som terrordåd. Åklagaren hävdar att 44-åringen haft ett indirekt uppsåt att stödja sådan särskilt allvarlig brottslighet, eftersom pengarna har gått till organisationer som enligt åklagaren kontrolleras av terrorlistade Hamas. De pengar som samlas in världen över är en förutsättning för Hamas raketbeskjutning mot Israel och för självmordsdåd, argumenterar åklagaren.

Försvarsadvokat Laue Traberg Smidt å sin sida tycker inte att det råder någon tvekan om att rättegången i Malmö varit politisk.

– Rättegången är resultat av ett krig och det kriget förs med alla medel. Nästan alla bevis kommer från Israel, säger han.

Han konstaterar att polisen redan 2003 vid åtminstone ett tillfälle i hemlighet avlyssnade den åtalade Malmöbons telefon. Han tycker att det är anmärkningsvärt att polis och åklagare redan då misstänkte att hans klient begick brott genom att skicka pengar och att rättegången mot honom dröjde hela sex år.

– Under den tid som gått har han blivit seriebrottsling, eftersom polisen inte ingripit och eftersom han ville skicka pengar till barn, säger advokaten.

Han undrar också hur palestinier bosatta i Sverige ska göra om de vill stödja föräldralösa barn på palestinska områden utan att begå brott. Biståndsorganet Sida skickar exempelvis stöd via en katolsk organisation.

– Är det inte för mycket begärt av muslimska organisationer att de ska skicka pengar via en katolsk organisation för att inte begå brott? säger han.

Dom faller den 17 februari.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes