Inrikes

Halv seger för Femen-aktivist

INRIKES

Protest. Femen-aktivisten Jenny Wenhammars bröstkupp mot islamfientliga organisationen Pegida var inte olaglig, konstaterar Malmö tingsrätt. Bra, men inte tillräckligt bra, hävdar aktivisten själv.

Rättstillämpningen ska vara återhållsam när det handlar om en opinionsyttring, även om den sker på ett udda sätt, resonerar tingrätten. Men trots att Wenhammar frias från åtalet om förargelseväckande beteende är inte aktivisten nöjd.

I domen fastlås nämligen att det är skillnad på män och kvinnors bara överkroppar, men att det i just detta fall saknar betydelse för utfallet.

– Det är den skillnaden som vi menar är könsdiskriminerade, transfobisk och sexistisk. Den enda skillnaden som de befäster är att vi har en världsbild som domineras av heterosexuella mäns syn på kroppar som definieras som kvinnokroppar, säger Wenhammar.

Med andra ord kan det fortfarande vara olagligt för kvinnor och visa brösten i vissa sammanhang.

– Det är en jämställdhetsfråga som man har anledning att fundera över. Det är samma syn som präglar de kulturer som inte tillåter kvinnor att visa håret. Det är något vi har accepterat här, förr i Sverige var man ju tvungen som kvinna att också täcka håret när man gick ut, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes