Fler politiker kämpar mot vintertid

Mörker. Vi går mot mörkare tider och än värre blir det sista helgen i oktober när vintertiden träder in. Men varje år för riksdagsledamöter en tuff kamp mot klockan - och i år är de fler än någonsin.

30 oktober är det vintertid, alltså normaltid, och det innebär att det blir mörkare en timme tidigare på eftermiddagen. Men bara för att vintertiden är normaltillståndet betyder det inte att det är rätt, tycker bland andra Mathias Sundin (L), riksdagsledamot.

– Det känns som ett gammalt tänk att vi ska ha det ljust på morgonen och vara ute och mjölka kor och sådant vi pysslade med för hundra år sen, nu har man ju större chans att utnyttja ljusa timmar på eftermiddagen i stället, säger han.

Fixa lamporna

Nästan varje år motionerar riksdagsledamöter för att införa sommartiden som normaltid och slopa vintertiden helt. Miljöpartiet är det enda partiet som säger att de har frågan som partilinje. I år verkar politikerna extra trötta på mörkret och fem motioner har lagts - fler än på hela 2000-talet.

Sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet tror inte att tidsändringen påverkar oss nämnvärt, i alla fall mycket mindre än den omställning många gör varje vecka i skarven mellan helg och vardag. Däremot blir det viktigare att försöka vara aktiv.

– Här i Skandinavien får vi inte tillräckligt med ljusexponering. Ljus sätter i gång produktion av ett ämne som heter serotonin som gör oss pigga och glada och det frigörs inte i samma utsträckning. Man ska försöka gå ut och promenera när det är ljust, jobbar man kan man ändra ljuset på kontoret, många jobbar med svaga lampor, säger han.

Övertyga EU

När man utsätts för mindre dagsljus kan även blått ljus från skärmar blir störande för sömnen i högre utsträckning. Därför bör man undvika skärmar en timme innan man går och lägger sig, säger Christian Benedict.

Att Sverige ensamt skulle kunna införa en ny normaltid förefaller dock osannolikt. Sedan 2002 har EU en gemensam sommartid som börjar samma dag och samma tidpunkt - sista söndagen i mars till och med sista söndagen i oktober klockan ett på morgonen UTC.

Detta för att underlätta transporter mellan de olika länderna. Men Mathias Sundin tycker inte att det borde få stå i vägen för en svensk sommartid året runt.

– Riksdagen kan säga "vi vill göra detta" och försöka få med EU och annars får vi väl göra det själva, säger han.

TT

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln