Mystiskt pulver var cyanid

INRIKES

Brott. Brev som skickades till Postkodlotteriets innehöll cyanid. Men Postkodlotteriet tonar ner händelsen i väntan på en slutgiltig analys.

Ett mystiskt pulver som skickats i kuvert till ett företag som hanterar Postkodlotteriets post på Frösön utanför Östersund visade sig innehålla det mycket giftiga ämnet cyanid, enligt SVT Jämtländ. Vid två tillfällen kring det senaste månadsskiftet spärrades lokalerna av och skyddsklädda tekniker fick ta hand om misstänkta försändelser.

– Det ena kuvertet är färdiganalyserat och det innehöll cyanid. Vi har bara fått en muntlig redovisning. När vi fått den skriftliga rapporten så vet vi närmare vilka koncentrationer det rör sig om, säger Per Thelin hos polisen till SVT.

Det är Nationellt forensiskt centrum (NFC) som utfört analysen.

Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, säger att företaget inte har tagit emot några hot som kan knytas till pulvret, och betonar att ämnet kan vara ofarligt.

– Analysen är inte klar, cyanid kan finnas naturligt i saker som man skickar. Om du fyller ett kuvert med jord eller bakpulver så kan det också innehålla cyanid. Det behöver inte betyda att någon vill skada människor, utan bara jävlas, men det är illa nog, säger Roger Magnergård till TT.

TT