Inrikes

Stockholm kan få 60 millimeter regn

INRIKES

Väder. Regnovädret fortsätter i Sveriges östra delar, varnar SMHI. Under natten har 58 millimeter regn fallit över Gotland, vilket motsvarar en månads regnmängd.

– Det tillhör inte vanligheterna, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

På Gotland, i Södermanland, i Stockholmsområdet och i Uppsala län har SMHI utfärdat klass 1-varningar för regn. Varningen innebär att det kan komma stora mängder regn under dagen.

– I Stockholm ligger varningen på från 35 millimeter till lokalt upp mot 60 millimeter. Lite mindre väntas över Södermanland och Uppsala län, säger Marie Staerk, meteorolog vid SMHI.

Under natten har det regnat mest på Gotland - hela 58 millimeter regn, vilket motsvarar en månads nederbörd.

– Det är ganska mycket, kan man säga. Det är inte normalt och det tillhör inte vanligheterna, men det händer ibland.

Räddningstjänsten på Gotland har dock hittills inte fått något larm om några översvämningar.

– Det har inte varit några problem, säger Tove Isander, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

På Gotland fortsätter regnet att falla under lördagen, då ön väntas få mellan 15 och 25 millimeter regn. Det blir fortsatt blött även i Stockholmsområdet, men i morgon väntas regnet avta.

– Som mest regn väntas under dagen. Under morgondagen ser det ut som att vi kan ha en del solchanser över Götaland och Svealand, men det kan komma lite regnskurar över de inre delarna av Svealand. Det blir också lite regn över Norrland, säger Marie Staerk.

Regnovädret för med sig stora ansamlingar av vatten, speciellt om det har varit torrt i marken, och det för med sig vissa risker.

– Det kan bli översvämningar i källare. Det kan bli en del vatten på vägarna så att det blir vattenplaning. Så man får ta det försiktigt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes