De rödgröna lovar avskaffa rut

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Den rödgröna oppositionen kommer vid en valseger att avskaffa skatterabatten för hushållsnära tjänster.

Det var beskedet efter en pressträff med pensionärsorganisationerna i dag.

Debatten om rut, skatterabatten för hushållsnära tjänster, tog fart sedan Miljöpartiet sagt att den bör finnas kvar för jobbens skull. S-debattörer har varit inne på samma linje, medan V-ledaren Lars Ohly uttalat sig kategoriskt emot.

Men nu försäkrar alla tre - Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Lars Ohly - att det ska avskaffas.

– Vinner vi valet kommer det att tas bort. Det finns ingen ovisshet i det. Skatteavdragets konstruktion är orättvis och fel, säger Mona Sahlin.

Även Lars Ohly (V) och Maria Wetterstrand (MP) är kritiska mot rut, även om Wetterstrand vill diskutera tidpunkten för avskaffandet.

Olofsson slår tillbaka

Debatten fick ny fart efter en debattartikel av Mikael Damberg, ordförande för Socialdemokraterna i Stockholm, där han föreslog att rabatten behålls, men förändras så att den utökas för barnfamiljerna. Då gav S-ledaren Mona Sahlin mer motstridiga besked.

Centerledaren och näringsministern Maud Olofsson tycker att de rödgröna missar de hushållsnära tjänsternas betydelsen för jämställdheten.

– Det kvinnor hela tiden fått göra är att gå ner till deltid för att orka med hemma. Nu är signalen till alla som fått ihop vardagspusslet att de ska tillbaka hem och städa. Nu ska vi tillbaka till en gammal ordning, säger hon.

SPF:s ordförande, tidigare C-politikern Karl-Erik Olsson, beklagar att oppositionen vill ta bort skatterabatten för hushållsnära tjänster.

Ingen uppfattning

PRO har ingen uppfattning om de hushållsnära tjänsterna, säger dess ordförande Curt Persson, tidigare ordförande för Statsanställdas förbund.

Samtidigt varnar han för att många kommuner nu går ifrån sitt ansvar, höjer priserna på den behovsprövade hemtjänsten så mycket att det blir billigare med hushållsnära tjänster.

– Man utarmar den kommunala sektorn, säger han.

Enligt Almega arbetar 11 400 personer med hushållsnära tjänster. Och enligt branschorganisationens undersökning kommer hälften av de anställda i branschen att förlora jobben om skatteavdraget för hushållsnära tjänster avskaffas.

TT

Publicerad: