Förundersökning inleds mot Assange

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En förundersökning om ett misstänkt fall av ofredande inleds mot Wikileaksgrundaren Julian Assange, uppger åklagaren.

Chefsåklagaren har givit utredare i uppdrag att förhöra Assange med anledning av misstanken om ofredande.

– Jag vet inte när det kommer att ske, säger Finné till TT.

Den första misstanken, som till en början rubricerades som våldtäkt, avskrevs redan i lördags. Finné har nu även avskrivit misstanken om sexuellt ofredande i det fallet. Finné förklarar att det inte innebär att hon misstror kvinnan.

– Men innehållet i förhöret ger inte stöd för att något brott begåtts, skriver Finné i ett mail. Den förundersökningen läggs därför ned.

Ofredande brukar normalt ge böter men fängelse i ett år finns med som maxstraff. I lagen beskrivs brottet som att någon handgripligen antastar eller med annat hänsynslöst beteende ofredar annan.

TT: Var det ett svårt beslut att fatta?

– Det var inte helt glasklart, säger Finné.

– Du milde tid.

Det blir advokat Leif Silberskys spontana reaktion när han får veta att den enda misstanke som kvarstår mot Assange är ofredande.

– Det här är ju en skandal, han har stigmatiserats över hela världen som en våldtäktsman och så kokar det ned till ett brott på bötesnivå när en kompetent åklagare får granska ärendet, säger Silbersky, som i måndags fick uppdraget att företräda Assange, till TT.

Han anser att fallet fått fullkomligt orimliga proportioner och lägger skulden på den jouråklagare som fattade beslutet att i fredags kväll anhålla Assange i hans frånvaro efter en anmälan om våldtäkt och en annan anmälan om sexuellt ofredande.

Han har haft ett möte med sin nya klient och kommer att ha flera inför det stundande polisförhöret.

De två kvinnornas advokat, Claes Borgström, är mycket kritisk till åklagarens beslut att lägga ner den ena förundersökningen. Han kommer därför att begära prövning av det beslutet i morgon.

– Den som en gång i tiden rubricerades som våldtäkt är enligt åklagaren inte ens frågan om sexuellt ofredande och enligt min mening är det alldeles uppenbart att det åtminstone finns en skälig misstanke om den saken, säger Claes Borgström.

Han tycker också att åklagaren borde höra målsäganden ytterligare innan hon fattade sitt beslut.

Borgström är också missnöjd med att det andra ärendet klassas som ofredande och inte sexuellt ofredande.

Även det beslutet kommer han att överklaga.

Båda de kvinnor som anmälde har, enligt Claes Borgström, träffat Assange i samband med hans föreläsningsturné i Sverige. De är i 25-35-årsåldern. Kvinnorna har berättat att Assange var nykter när han ofredade dem.

En av kvinnorna berättade för Aftonbladet att i båda fallen handlade det om frivilligt sex som sedan övergick i ett övergrepp. Förundersökningen gäller alltså bara det ena fallet.

Julian Assange anhölls först av jouråklagare, misstänkt för bland annat våldtäkt. Ett knappt dygn senare hävdes anhållandet av chefsåklagare Eva Finné.

Fallet har fått stor uppmärksamhet runtom i världen.

TT

Publicerad: