Inrikes

Jas-plan flög i julgransformation

INRIKES

Jul. Jas Gripen-plan bildade under både tisdagen och onsdagen julgranar på himlen över flera delar av Sverige. När formationen passerade riksdagshuset reagerade statsministern på bullret.

– Hoppas det är det svenska försvaret, skämtade Stefan Löfven (S).

Med blinkande ljus flög plan bland annat över Arvidsjaur klockan 12.15, Malmö 12.05 och centrala Stockholm 14.24.

När planen dundrade över riksdagen satt Stefan Löfven i EU-nämnden och hörde flygplansljudet.

– Jag hoppas att det är det svenska försvaret, sade han till riksdagsledamöterna.

15 plan på låg höjd

Skaraborgs flygflottilj F7 flög över Stockholmsområdet, medan Norrbottens flygflottilj F21 och Blekinge flygflottilj F17 höll sig i norr respektive söder. På tisdagen flög F7 över Västsverige.

– Det här ju en övning i storformationsflygning. Vi flyger dagligdags men inte i sådana här stora formationer, säger John Lidman, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj.

15 Jas 39 Gripen flög över med fem meters mellanrum i ungefär 500 kilometer i timmen på ungefär 400-600 meters höjd. Det ställer höga krav på uthållighet för båda de nyare och erfarnare piloterna som deltar, säger John Lidman.

Extra tydlig julgran

Över Stockholm fällde piloterna också ned landningsställen för att få igång de extra landningsljusen och göra julgranen tydligare.

– Vi gör det för att vi vill synas och man ser på nyheterna att folk är jätteförväntansfulla. Så varför inte göra det som en julgran? säger John Lidman.

Men alla människor är inte positivt inställda till flygningen som Försvarsmakten gör. Bullret kan skrämma upp både djur och människor. Stockholmspolisen hade dock inte fått in många larm från oroliga personer om vad som egentligen susade över deras huvuden.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes