Arga politiker och härdade kvinnor
Publicerad 2016-01-13
Brott. Statsministern säger sig känna vrede över de sexuella ofredandena i Köln och Stockholm. Många är upprörda. Samtidigt vittnar allt fler flickor och kvinnor om att ofredandena är vanliga.
Förskollärarstudenten Sofia Malm är förvånad över den plötsliga upprördheten.
– Det konstiga är att det här blir en stor grej just nu. Det är ett problem som funnits länge och inget man blir chockad över direkt, säger hon.
"Dubbelt svek"
När uppgifterna om de sexuella ofredandena i Köln på nyårsnatten blev kända började Dagens Nyheter granska tidigare obekräftad information om liknande händelser på festivalen We are Stockholm i somras. Nästan halvårsgamla uppgifter om gäng som omringat kvinnor och tafsat på dem blev förstasidesstoff. DN anklagade polisen för att ha mörkat uppgifterna. Statsminister Stefan Löfvén kallade det inträffade för ett dubbelt svek mot flickorna. Andra politiker hängde på.
– Men det som kommit de senaste dagarna är vittnesmål från tonårsflickor och kvinnor som säger att "det här är vi med om jämnt och ständigt", säger professor emeritus Lars Jalmert, ofta titulerad "mansforskare".
Oklar utveckling
Många vittnar om att sexuella ofredanden av kvinnor inte är något nytt. Men hur utvecklingen sett ut över tid är det ingen som vet. Visserligen har de anmälda brotten ökat mycket kraftigt sedan 2005, men händelser på nätet rubriceras också som sexuellt ofredande och vår aktivitet på nätet har ökat kraftig under senare år.
Brås årliga nationella trygghetsundersökningar brukar användas för att visa faktisk utsatthet för brott. Men i undersökningen slås frågan om sexuellt ofredande, tvång och angrepp ihop. Därför finns inte heller någon tydlig bild av hur många som är utsatta. På onsdagen meddelade Polismyndigheten att man ska göra en egen "nationell kartläggning över problemet".
"Måste sluta"
Lars Jalmert som under lång tid varit aktiv i debatten kring mäns våld och övergrepp mot kvinnor säger att diskussioner liknande den vi ser nu kommer och går. Han är trött på att debatterna dör ut utan att verklig förändring åstadkommits.
– Vi måste ju få pojkarna och den unga generationen män att sluta med sådana här saker, säger han.
Sofia Malm och kurskamraten Lovisa Magnusson är övertygade om att attityder och jargong som senare kan resultera i ofredanden och övergrepp uppstår tidigt, redan i förskolan.
– Föräldrarna måste lära barnen att man inte kallar tjejer för hora och de måste sätta regler för hur man behandlar tjejer, säger Sofia Malm.
Vittna om övergrepp
Lars Jalmert vill att människor ska sluta att titta bort när de blir vittnen till övergrepp.
– Som i det här initiativet Huskurage. . . Hör man att det är bråk i en grannlägenhet så ska man gå och ringa på, även om man bara frågar efter socker. De som gör sig skyldiga till övergrepp måste bli medvetna om att de syns.
Han vill också att alla vuxna tar flickors uppgifter om tafsande killar på allvar.
– Pojkar och män som ofredar kvinnor sexuellt måste veta att folk kommer att reagera.
TT