Skidsemestern varar än till påska

Stockholm. Trött på ännu en påskledighet med äggfrossa och marsipankycklingar i soffan? För den som hellre vill fira på skidor ser det ljust ut.

– Nu är den bästa tiden i fjällen, säger Joacim Johansson, vd för Idre Fjäll.

Många har kanske redan packat undan skidorna. Men den som inte riktigt vill släppa taget om vintersäsongen kan glädja sig åt att snön ligger vit i skidbackarna inför påsklovsveckorna - trots att högtiden infaller relativt sent i år.

– Det är riktig vinter här. Snön är jättebra, och det är kallföre. Helt fantastiskt, säger Joacim Johansson, vd för Idre Fjäll.

Kombinationen sol och snö beskrivs på flera håll som typiska ingredienser för den bästa skidåkningen som finns.

– Det är alltid en sådan skön stämning och man får det bästa av två världar, säger Helena Engelbrecht, informatör på Skistar.

Men ett härligt påskväder i fjällen kräver också ett visst mått av försiktighet. Snön kan reflektera upp till 80 procent av solens UV-strålning och därför är det viktigt att skydda sig ordentligt i vårsolen.

– Använd en bra solskyddsfaktor, bra mössa och solglasögon. Exponera inte den hud som är naken. Det är lätt att bränna sig, speciellt om man har känslig hud, säger Roshan Tofighi, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

TT

Publisert: