Inrikes

Minkaktivister fälls för angrepp

INRIKES

Skövde. Alla fem åtalade fälls i ett stort mål mot minkaktivister i Västsverige. Längst straff, 2,5 års fängelse, får en kvinna som bland annat fälls för mordbrand.

Aktivisterna åtalades för att bland annat ha skickat hotbrev och kastat yxor mot hus där farmare och deras anhöriga bor. Odetonerade brandbomber ska ha lämnats i brevlådor och en farmares familjegrav skändats. Allt för att förmå honom att inte starta minkuppfödning.

Den 22-åriga kvinnan från Örebrotrakten döms till 2 år och 6 månaders fängelse för bland annat mordbrand, olaga hot och brott mot griftefriden. Hon har har erkänt mordbrand mot ett garage hos en man i Lidköpings kommun som skulle starta en minkfarm. Åklagaren krävde minst sex år.

En 24-årig man får ett års fängelse för bland annat olaga hot, olaga intrång och skadegörelse. En 32-åring från Göteborg döms till skyddstillsyn, medan de övriga två åtalade får villkorliga domar.

Åklagaren Sofia Karlsson säger sig vara nöjd med att alla fem fälls, men att hon delvis velat se en annan utgång.

– Jag anser att det fanns bevisning för att kunna fälla dem på fler punkter, säger hon till TT.

Flera åtalspunkter ogillades av tingsrätten och påföljderna blev mildare än vad åklagaren yrkat på.

En av de drabbade minkfarmarna säger till TT att han är besviken.

– Jag tycker att de kommer lite väl enkelt undan för allt de ställt till med. Man måste visa från rättvisan att vi inte accepterar sådant för då är hela demokratin i svajning.

Han och hans släktingar har fått hotbrev, en yxa genom fönstret och utsatts för gravskändning. Förmodligen kommer han att överklaga domen.

– Det kan ju bli hur dumt som helst om man inte värnar om oss som sköter oss, har företag och sysselsätter folk. Man måste stävja brottslighet, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes