Inrikes

Alkohol minskar risken för reumatism

INRIKES

Stockholm. Ett måttligt alkoholdrickande kan minska risken för ledgångsreumatism hos kvinnor. Det visar en ny studie vid Karolinska Institutet i Solna, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Fyra till fem glas, där ett glas motsvarar 1,5 deciliter vin i veckan är optimalt.

I den gruppen har vi sett 52 procents lägre risk att drabbas, säger professor Alicja Wolk, en av forskarna bakom studien som omfattar 30 000 kvinnor födda mellan år 1914 och 1948.

Studien är genomförd på kvinnor i Västmanlands och Uppsala län. För de kvinnor som uppgav att de drack mer än tre glas alkohol per vecka både 1987 och 1997 minskade risken att drabbas av ledgångsreumatism fram till och med 2009 med 52 procent, jämfört med dem som aldrig drack.

Forskarna misstänker att det beror på att alkohol påverkar kroppens immunförsvar så att inflammationer minskar. Men någon direkt rekommendation att dricka alkohol kommer inte forskarna med.

– Bara om du dricker väldigt måttligt, ett halvt glas om dagen. Dricker du mer är det farligt, med tanke på risken för andra sjukdomar, till exempel bröstcancer. Det är en balansgång, säger Daniela Di Giuseppe, doktorand vid Karolinska institutet.

– Studien väcker intressanta frågor på vilket sätt som alkohol skulle kunna påverka immunsystemet. Men jag tycker inte att man ska gå ut och rekommendera alkohol som medicin, säger Sven Andreasson, professor vid Karolinska institutets folkhälsovetenskapliga institution och knuten till Statens folkhälsoinstitut.

Han säger att flera studier visar att ett måttligt alkoholintag har positiva effekter. Men det finns också flera risker med alkoholen. Dels kan regelbundet drickande leda till alkoholism, dels finns grupper som tål väldigt lite alkohol. Dessutom är det svårt att peka på ett orsakssamband mellan alkohol och positiva effekter. Ett måttligt drickande kan i stället vara en markör på att man är frisk och välmående.

– Då är alkoholen inte orsaken till det goda måendet, utan mer ett uttryck för att man trivs och har ett socialt umgänge. Då är det naturligt att ta ett glas vin med dem. Men det är en helt annan slutsats än den som i allmänhet förs fram, säger Sven Andreasson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes