Juholt har lärt en läxa

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Det räcker inte med att peka ut samhällsproblem, man måste ha en lösning på dem också. Den läxan har Håkan Juholt lärt sig under sin första tid som S-ledare.

– Det finns ett antal områden där jag sett problemen, men inte haft tid att ta fram en lösning, sade Juholt vid en träff med riksdagsjournalisterna.

Juholt nämner bland annat att när han pekade ut barnfattigdom och för låga pensioner som samhällsproblem, så borde han även presenterat lösningar.

Det absolut viktigaste för Juholt nu är, enligt honom själv, att visa på en "uthållighet, en linje", i S-politiken.

– Vi har inte varit tillräckligt duktiga i samhällskritiken. Vi har lyft in en mängd frågor samtidigt, sade Håkan Juholt.

Håkan Juholt delar Leif Pagrotskys (S) uppfattning att några större justeringar av människors inkomstskatter kan inte Socialdemokraterna göra. Däremot vill han se en bättre fastighetsskatt som är blocköverskridande och långsiktig.

– Den är inte bra i dag, sade Juholt.

Någon form av skatt på förmögenheter ska utredas av den skattegrupp som Leif Pagrotsky leder, framhöll han.

Håkan Juholt fick också frågan varför han så sällan pratar om främlingsfientlighet i sina tal.

– Jag förstår inte den frågan, blev hans korta svar.

På frågan vad han tycker om Fredrik Reinfeldts kritik att han inte markerar tydligt mot Sverigedemokraterna sade Juholt:

– Det skulle aldrig falla mig in att recensera Fredrik Reinfeldt.

Frågan om en ny rödgrön allians inför valet tycker Juholt är alldeles för tidigt att väcka.

– Förra valet handlade väldigt mycket om allianser och väldigt lite om politik. Jag tror att 2014 års val kommer att handla mer om politik och framtiden, sade han.

TT

Publicerad: