Generaldirektör är mot visselblåsare

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppsala. Läkemedelsverkets nya värdeord är öppenhet. Men på ett stormöte med personalen beklagade sig generaldirektören Christina Åkerman över att anställda pratat med medier om missnöjet med henne och hennes ledarstil.

Att uppgifter läcker till pressen har en "väldigt, väldigt negativ inverkan" på Läkemedelsverkets fortsatta arbete. Så sade generaldirektören Christina Åkerman på det filmade mötet tidigare i veckan, rapporterar Upsala Nya Tidning.

Myndigheten har haft en turbulent vår med stark kritik mot generaldirektörens ledarstil. I ett brev till Läkemedelsverkets styrelse skrev en handfull chefer om vuxenmobbning, hög personalomsättning och ständiga omorganisationer.

– Jag är så pass rädd för Christina Åkerman att jag inte vågar gå ut öppet, sade en av de anonyma brevskrivarna då till tidningen.

Anställda i offentlig förvaltning har grundlagsskyddad rätt att vända sig till medier, säger Carl-Gustaf Spangenberg, juridiklektor vid Uppsala universitet, som uppfattar Åkermans uttalanden "som oerhört obehagligt".

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling tycker att generaldirektörens ord visar på okunskap om hur samhället är uppbyggt.

– Det är det mest alarmerande. Det handlar ju inte bara om journalistik utan om allmänhetens rätt att ta del av saker och ting.

TT

Publicerad: