"Kuppförsök" bakom Juholts avgång

INRIKES

Stockholm. Den förre S-ledaren Håkan Juholts avgång i januari 2012 föranleddes av en intern kupp på partisekreteraren Carin Jämtins initiativ. Det skriver S-profilen Daniel Suhonen i boken "Partiledaren som klev in i kylan".

Flera medier publicerar i dag utdrag ur boken som ska bygga på hemliga dokument och inspelade samtal från Socialdemokraternas verkställande utskott (VU).

Enligt Suhonen, då partiledarens anonyma rådgivare och talskrivare, ska Håkan Juholt i oktober ha sänts iväg till en kursgård, officiellt för att förbereda partiledardebatten, samtidigt som VU samlades till ett hemligt möte på partikansliet på Sveavägen 68. Närvarande var Carin Jämtin, Mikael Damberg, Sven-Erik Österberg och Heléne Fritzon och mötesledaren Wanja Lundby-Wedin. Ledamoten Elvy Söderström var med på telefon.

Mötets avsikt var enligt boken att avsätta Juholt men eftersom Fritzon inte var med på planerna bestämde S-topparna att i stället sätta press på Juholt att själv fatta beslutet. Suhonen säger till Aftonbladet att det var "ett totalt myteri" bland S maktelit.

Tre månader senare, den 21 januari 2012, avgick Juholt. Carin Jämtin sade då till TT att "Håkan Juholt har fattat beslutet själv. Alla känner sorg om detta".

Carin Jämtin har avböjt att kommentera bokens uppgifter.

Enligt boken ska också högt uppsatta partimedlemmar ha läckt uppgifter till medierna för att skada Håkan Juholts trovärdighet.

Vid tiden för Juholts avgång satt nuvarande partiledaren och statsminister Stefan Löfven som suppleant i VU. I TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen ville Löfven inte närmare kommentera händelserna bakom Juholts avgång eller boken eftersom han inte läst den, men bekräftar att han var irriterad över de läckor som förekom från VU till pressen.

– Irriterad är ett understatement, säger Löfven till Nyhetsmorgon. Om det är så att det kommer läckor från verkställande utskottet så är det dåligt helt enkelt, så ska det inte vara.

TT