Inrikes

Frias från misstänkt dråpförsök på sonen

INRIKES

Brott. Hovrätten friar en mamma som tidigare dömts till fyra års fängelse för att ha försökt döda sin son med höga doser av mediciner. Enligt en oenig hovrätt kan också sonen själv ha bidragit till överdoseringen.

– Jag måste säga att jag är förvånad. Jag tyckte bevisningen räckte för en fällande dom och även för en skärpning av straffet, säger kammaråklagare Anna Andersson.

Kvinnan dömdes i september för dråpförsök på den svårt handikappade vuxne sonen. Han behövde omvårdnad dygnet runt och mamman var en av sonens personliga assistenter. Det var också hon som larmade ambulans när sonen blev dålig en dag förra året. På sjukhuset blev sonen medvetslös och magpumpades. Prover visade att han fått i sig 170 tabletter av starka läkemedel varav ett var narkotikaklassat.

Mamman har själv berättat att hon givit sonen för mycket medicin men det kan enligt Rättsmedicinalverkets yttrande inte förklara de höga halter som fanns vid provtagningen. Enligt hovrätten råder stor osäkerhet både när det gäller mängden intagna läkemedel och när dessa har tagits. Därför kan det inte uteslutas att sonen själv kan ha tagit en del av de mediciner som lett till de höga halterna.

Två nämndemän var skiljaktiga men det är oklart om domen kommer att överklagas.

– Det är ett speciellt mål men om det räcker för att HD kommer att ta upp det kan jag inte uttala mig om, säger Anna Andersson.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes