Etiopienfångar berörde kvinnor mest

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. De fängslade journalisterna berörde kvinnorna mest, medan Syrienkonflikten gjorde störst intryck på männen, visar en analys av tredje kvartalets nyhetshändelser.

OS i London var visserligen den nyhetshändelse som gav upphov till flest artiklar, enligt en genomgång av analysföretaget Retriever.

Men medaljdbragder och krossade rekorddrömmar i all ära - det var andra nyheter som svenskarna brydde sig mest om. Det visar enligt en undersökning bland 1 012 personer som undersökningsföretaget Yougov genomfört.

Var fjärde kvinna tyckte att frisläppandet av Martin Schibbye och Johan Persson från fängelset i Etiopien var den nyhet som gjorde störst intryck. Bara var tionde man var av samma åsikt.

– Journalisterna är något av svärmorsdrömmar, vilket kan locka kvinnor i högre utsträckning än män, säger Stina Morian, analyschef på Yougov.

– Man känner att det är svenskar som varit modiga, tagit risker, avslöjat någonting och att de är charmiga.

Totalt angav 23 procent att Syrienkonflikten gjort störst intryck, följd av Etiopiensvenskarna på 16 procent och Breivikdomen på 9 procent.

– Jag trodde nog att Syrien skulle göra ett ännu större intryck. Men det kan finnas en skillnad mellan vad journalister rapporterar om och vad människor uppfattar som viktigt, säger Stina Morian.

TT

Publicerad: