Gemensamt Alliansmanifest 2014

Maramö. Det blir ett gemensamt valmanifest för Alliansen inför valet 2014, sade partiledarna vid mötet i Maramö i dag. Turnéer och andra valaktiviteter tillsammans väntar också.

S-ledaren Stefan Löfven är kritisk till Alliansledarnas möte: "400 000 går arbetslösa och de ägnar två dagar åt valtaktiserande".

Alliansledarna har kommit överens om att tillsätta fem arbetsgrupper:

Jobb och ekonomi, som leds av finansminister Anders Borg.

Kunskapslandet Sverige, som leds av biträdande utbildningsminister Maria Arnholm.

Hållbar utveckling, som leds av miljöminister Lena Ek.

Omsorg och sjukvård, som leds av barn- och äldreminister Maria Larsson.

En tryggare vardag för alla, som leds av justitieminister Beatrice Ask.

I planen ingår en kampanj som kallas Landet runt. Tanken är att företrädare på olika nivåer i Allianspartierna tillsammans ska resa runt i landet för att, enligt Folkpartiledaren Jan Björklund, "lyssna in människors oro". Partierna ska också tillsätta en gemensam valkommitté och ta fram en kommunikationsplan.

– Det blir en mängd gemensamma valaktiviteter, turnéer och gemensamt valmaterial, säger Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund.

Arbetsgruppernas slutsatser ska lägga grunden för ett gemensamt valmanifest som presenteras i augusti 2014. Dessförinnan kommer åtminstone Centern och Kristdemokraterna att lägga fram sina egna valmanifest.

Statsminister Fredrik Reinfeldt betonade att Sverige har ett nytt politiskt landskap med åtta partier.

– Inget parti kan ensamt göra anspråk på regeringsmakten. Man kan inte längre regera Sverige som det en gång var, sade han.

– Nu handlar det om att lära sig att samverka.

Målet är inte överraskande att få egen majoritet i riksdagen, men också fler majoriteter i kommuner och landsting, framför allt i Göteborg och Malmö.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven är kritisk till Alliansens Maramömöte.

– Jag är inte ett dugg intresserad av deras valtaktiserande i ett läge när vi har 400 000 människor som går arbetslösa, när skolresultaten sjunker för sjätte året i rad och vi ser hur välfärden spricker, säger han till TT.

– Då vill jag se en regering som åtgärdar de här problemen. Det är ett och ett halv år kvar till valet, men de ägnar två dagar åt valtaktiserande, samtidigt som de inte lägger några förslag till riksdagen. Enligt regeringsformen är det regeringen som styr riket. Då borde de göra det, säger Löfven.

TT: De framhåller att de träffas och kommer överens. Det gör inte oppositionen.

– Jag har hela tiden sagt, och det kan svenska folket vara lugnt med, att när väljarna går och röstar då kommer de att veta hur vi ser på regeringsfrågan. Deras alternativ består av fyra splittrade partier, av vilka två ligger under riksdagsspärren, så de borde kanske visa en viss ödmjukhet, säger Löfven.

Inte heller Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är särskilt imponerad av Alliansledarnas möte.

– Det måste vara världens mest upphaussade korvgrillning. Det kom ingenting nytt politiskt, inga förslag eller idéer. Det är allvarligt när vi har sådana problem med arbetslöshet och bostadsbrist, säger han till TT.

– De lågt ställda förväntningarna infriades inte, säger Sjöstedt.

Också Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk.

– Vi kallade till den här presskonferensen i går för att vi trodde att vi skulle få en rad politiska förslag att kommentera. I stället blev det arbetsgrupper. Alliansen tycks ägna mer tid åt valet om 18 månader än att lösa de problem vi har i dag, sade Fridolin.

Han framhöll den höga arbetslösheten, problemen i skolan och klimathotet.

– Vad är Alliansens förslag för att lösa de problemen i dag? De utmaningarna väntar inte tills deras arbetsgrupper är klara, sade Fridolin.

TT

Publisert: