Inrikes

Avspärrningar hävs i Karlskrona

INRIKES

Karlskrona. Större delen av avspärrningarna runt det nedbrunna lagerhotellet Lunnartorparn i Karlskrona hävs redan på söndagskvällen.

Räddningspersonal har lokaliserat och är i färd med att kyla ned de upphettade svetstuberna som annars hotade att explodera. Utan kylning skulle det ha varit tvunget att behålla hela det avspärrade säkerhetsområdet med 500 meters radie fram till måndagsmorgonen.

Ett område runt själva brandplatsen kommer dock hållas avspärrat ett tag till liksom spårområdet vid järnvägsstationen i närheten. Men den motorväg som tjänar som Karlskronas största infartsled kommer att hållas öppen.

Enligt Billy Åkerström, brandmästare i Karlskrona, fanns det mellan tio och tjugo gastuber i lagerhotellet när det började brinna. En av dem ska ha exploderat under själva branden. De övriga förefaller intakta.

Tuberna innehåller acetylen, ett kolväte som utvidgar sig med stor sprängkraft i hetta och därtill givetvis är eldfängt i sig självt.

Branden började strax före klockan tre på lördagsmorgonen i en lastbil och spred sig snabbt till lagerhotellet. Detta, delar av ett poståkeri och sammanlagt tre lastbilar förstördes.

Svårast att släcka var ett lager med träpellets. Det fortsatte att brinna långt in på lördagskvällen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes