Uppmärksammad dödsolycka i rätten igen

INRIKES

Olyckor. I maj 2010 dödsstörtade en man och hans son vid en arbetsplatsolycka i LKAB:s gruvschakt i Malmberget.

Nu ska olyckan upp i hovrätten sedan tingsrätten i fjol friade de fem företag som åtalats.

De båda männen, 52 och 21 år gamla, arbetade från en personhisskorg monterad på en mobilkran när linan lossnade från sin infästning och korgen föll över 20 meter ner i schaktets botten.

Åklagare Stig Andersson var mycket förvånad när tingsrätten friade, och att den fann det acceptabelt att mobilkran använts och även att företaget gjort vad det kunnat för att kontrollera kranens säkerhet.

I hovrätten, som inleder förhandlingarna kring den överklagade tingsrättsdomen i dag, vill Andersson att vart och ett av företagen döms att betala tre miljoner kronor i företagsbot, skriver tidningen Arbetet.

I sitt överklagande skriver Andersson bland annat att kraven på att kontrollera säkerheten är högre när en schakthängställning som faktiskt är till för att lyfta folk används. Åklagaren menar att det är orimligt att de kraven skulle upphöra vid användning av en annan metod, som en mobilkran.

Han skriver också att maskinföretaget som ägde mobilkranen bör krävas på tydligare egenansvar för att linans infästning i lintrumman inte verkar ha kontrollerats.

TT