Tonåringar åtalas för gruppvåldtäkt

INRIKES

Brott. Fem pojkar i övre tonåren åtalas för gruppvåldtäkt mot barn. Pojkarna misstänks ha våldtagit en pojke som är under 15 år gammal. De åtalade ska ha hotat sitt offer med en kniv och sedan filmat övergreppet.

I slutet av oktober ska fem pojkar i övre tonåren ha våldtagit ett barn, en pojke under 15 år, i ett skogsparti i Uppsala. På tisdagen väcktes åtal mot dem i Uppsala tingsrätt.

Enligt stämningsansökan har de fem misshandlat den yngre pojken och hotat honom med en kniv för att tvinga honom att utföra sexuella handlingar.

– Det finns inga vittnen som har sett händelsen, men det finns berättelser från dem som varit på platsen. Sedan finns det lite film och ljudmaterial av delar av händelsen, säger åklagaren Johan Strömbäck till TT.

Filmade våldtäkten

Utöver våldtäkt mot barn och misshandel misstänks en av pojkarna för övergrepp i rättssak samt barnpornografibrott. Han skall ha filmat händelsen och hotat att sprida videon för att hindra den utsatte pojken från att berätta om våldtäkten.

Övergreppet ska ha pågått i mer än en timmes tid och åklagaren beskriver brottet som grovt. Han skriver i åtalet att de misstänkta pojkarna visat "särskild råhet och hänsynslöshet", dels genom att de hotat och slagit den yngre pojken, dels genom att filma övergreppet.

Pojkarna häktades på sannolika skäl, den högre graden av sannolikhet. Fyra av dem har suttit i häkte sedan slutet av oktober och en av dem häktades i november.

Såväl de misstänkta pojkarna som den utsatte har kommit till Sverige som flyktingar. Åklagaren yrkar i sin stämningsansökan på att förövarna ska utvisas från landet.

"Fruktansvärd händelse"

Advokaten Robert Wikström företräder en av de åtalade tonåringarna. Enligt honom finns det flera olika berättelser om vad som har inträffat.

– Det finns olika versioner. Vad gäller min klient finns det vissa medgivanden, av vissa delar, men han erkänner inte att han gjort sig skyldig till grov våldtäkt mot barn, säger han och fortsätter:

– Det här är en fruktansvärd händelse, och händelsen har hänt, men vem som gjort vad, det får rättegången utvisa.

TT