Inrikes

Falskt klot chockar boulevärlden

INRIKES

Boule. Den tyske spelarens bouleklot varken rullade eller studsade som det borde.

När domaren i veteran-EM i Monaco beordrade kontroll efter kvartsfinalen mot Sverige visade sig klotet vara manipulerat med en kvicksilvertyngd inlindad i bomull.

– Det är så klart ytterst allvarligt. Både det internationella och europeiska förbundet är chockade över skandalen, säger svenske delegationsledaren Mats Peterson till TT.

Tyskland vann kvartsfinalen mot Sverige med 13-8 men den domare som fanns på plats hade, enligt Mats Peterson, uppfattat att något inte stämde med den tyske "läggarens" klot. Det rullade aldrig snett, studsade knappt och var svårt att skjuta bort.

– Direkt efter matchen gick domaren fram och plockade det klot som spelaren använt. Vid en första kontroll snurrade det inte som det skulle. Då skickades det till en verkstad där klotet sågades isär och man upptäckte tyngden.

Spelaren avstängdes omedelbart men resten av laget fick spela semifinal - och åkte på sin första förlust. Tyskarna diskvalificerades senare och Sverige fick bronset.

– Vi är ju nöjda med en medalj men det är synd om alla lag som mött tyska laget under turneringen och inte fått chansen att gå vidare, säger Mats Peterson.

Den tyske spelaren lämnade turneringen omgående efter avslöjandet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes